/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Friese stabijkennel
Home » dracht » belangrijke data tijdens de dracht

drachtkalender

 

evolutie dracht   
     
1-apr Dag 1 Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals
2-apr Dag 2 Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.
3-apr Dag 3/4 De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.  
4-apr    
5-apr Dag 5 De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt
6-apr Dag 6 De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
7-apr Dag 7 De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s  mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
8-apr Dag 8 De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
9-apr Dag 9 t/m 13 Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes
10-apr    
11-apr    
12-apr    
13-apr    
14-apr Dag 14 t/m 16 De blastocytes planten zich in de baarmoederwand.  Daar groeien ze uit tot embryo's
15-apr    
16-apr    
17-apr Dag 17 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. 
18-apr Dag 18/19 De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.
19-apr Dag 18/19 De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.
20-apr Dag 20 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.
21-apr Dag 21/22 De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt. Het ontbreken hiervan betekent niet dat de dekking niet gelukt is.
22-apr    
23-apr Dag 23/24 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.
24-apr Dag 23/24 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.
25-apr Dag 25 Een ervaren persoon (een fokker of een dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo's zeer gevoelig voor afwijkingen.
26-apr Dag 26/27 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. 
27-apr    
28-apr    
29-apr    
30-apr Dag 30  Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.
1-mei Dag 31  
2-mei Dag 32 De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. 
3-mei Dag 33/34 Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.
4-mei    
5-mei Dag 35 t/m 43 Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.
6-mei    
7-mei    
8-mei    
9-mei    
10-mei    
11-mei    
12-mei    
13-mei    
14-mei Dag 44 t/m 46 Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.
15-mei    
16-mei    
17-mei Dag 47/48  
18-mei    
19-mei Dag 49 De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.
20-mei Dag 50/51  
21-mei    
22-mei Dag 52/53 Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.       
23-mei    
24-mei Dag 54 Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen. 
25-mei Dag 55/56  
26-mei    
27-mei Dag 57 Er kan nu melk uit de tepels komen.
28-mei Dag 58/59 Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.
29-mei Dag 58/59 Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.
30-mei Dag 60/61 De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. 
31-mei    
1-jun Dag 62 t/m 65 Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven