Home » Zita » gezondheid hond

Gezondheid Zita

Eisen NVSW:

De regels van de NVSW zijn heel duidelijk. Honden mogen pas nestjes voortbrengen als aan diverse voorwaarden is voldaan. HD moet minimaal C zijn, 2 showuitslagen minimaal ZG, en de hond moet geinventariseerd zijn.

Zita is officieel gerontgend voor Heupdysplasie: HDA, norbergwaarde 35, botafwijking 0 en oa. Kort gezegd betekent dit dat ze geen heupdysplasie heeft. De dierenarts die haar indertijd heeft gerontgend verwachte haar niet in haar verdere leven terug te zien. Dat wil je als hondeneigenaar natuurlijk graag horen.

 Zita heeft op de laatste shows 2 keer achter elkaar een Zeer Goed gehaald en voldeed daarmee aan alle NVSW-eisen.

 Extra vrijwillige gezondheidsonderzoeken:

Elleboogdysplasie:

Zita is in april 2011 officieel gerontgend op ED. Dit is geen vereiste, maar we vonden het toch belangrijk om goed op Elleboogdysplasie te laten controleren.  ED=uitslag was Vrij

 ECVO oogonderzoek incl gonioscopie:

Naar aanleiding van cataract bij pups van een andere fokker, hebben wij besloten Zita's ogen officieel te laten onderzoeken op erfelijke afwijkingen. Zita was op dat moment vrij voor alle erfelijke oogaandoeningen, muv distichiasis. Distichiasis zijn haartjes die aan de binnenkant van het ooglid zitten. De oogspecialist vond enkele haartjes (2) en vond de aandoening bij Zita gering. Zij hoeft er niet aan geopereerd te worden omdat zij er geen last van heeft. Het is een oogaandoening die meerdere genen nodig heeft en waarvan niet bekend is hoe het vererft. Hadden we dit onderzoek niet laten doen, hadden we ook niet geweten dat Zita dat heeft. Omdat ze er geen last van heeft, vinden wij het geen belemmering om met haar te fokken. Uiteraard hebben wij de uitslag ook doorgegeven aan de fokadviescommissie van de NVSW. Had Zita bijvoorbeeld cataract gehad, dan was dat voor ons wel een reden geweest om niet te fokken. Op verzoek van de a.s. dekreu-eigenaar hebben we het ECVO onderzoek overgedaan met gonioscopie. Hierbij wordt ook gekeken of er sprake is van glaucoom. Zita bleek een open ooghoek te hebben en daarmee is er geen aanwijzing voor het ontwikkelen van glaucoom.

Van Willebrand type 1:

Dit is een stollingsziekte.  Bij de Stabij komt type 1 voor (lichtste vorm). Op de website van de NVSW staan alle gegevens over van Willebrand. Omdat testen in onze optiek alleen zin zou hebben als alle stabijen getest zijn, zodat je ook combinaties kunt maken van lijders en vrije honden, hebben wij Zita niet getest.  Zita vertoont geen verschijnselen op grond waarvan wij haar alsnog zouden willen testen.

 

 

De hieronder geplaatste reclame is door jouwweb geplaatst en wordt nadrukkelijk niet door onze kennel aanbevolen!

Maak een Gratis Website met JouwWeb